VROUWEN IN DE ENERGIETECHNIEK


‘Techniek in hart en nieren’

In de vorige edities van Stipelnewz zagen we al dat vrouwen op verschillende terreinen in de energiebranche werken, van managementfuncties tot op de bouwplaats. Soms zijn ze moeilijk te vinden, maar na een oproep kregen we zo veel enthousiaste reacties dat de redactie besloot om er ook in deze editie aandacht aan te besteden. We gaan in gesprek met docenten Vandana-Devi Mehairjan en Wilma Hobers, van Quercus Technical Services, specialisten in elektro- en energietechniek.

Vandana-Devi Mehairjan (boven) en Wilma Hobers (onder) van Quercus Technical Services

Hoe zijn jullie de energiebranche terecht gekomen?

“Ik ben geboren in Suriname, waar mijn vader bij Energiebedrijf Suriname als technisch directeur werkte”, begint Vandana. Toen ik jong was wilde ik geneeskunde studeren maar uiteindelijk heb ik toch voor elektrotechniek gekozen omdat ik wis- en natuurkunde nu eenmaal leuker vond. In Suriname gaf ik al natuurkundebijles aan vwo-studenten. Ik wist altijd al wel dat ik les wilde geven.” Datzelfde geldt voor Wilma. Ook zij studeerde energietechniek en heeft daarna verschillende werkplekken gehad, maar lesgeven was voor haar toch een droom. “Bij mijn tweede werkgever werd ik productmanager, toen mocht ik cursussen hoogspanningsbeveiligingen geven. Dolblij was ik. Later werkte ik nog zeven jaar als installatieverantwoordelijke bij de spoorwegbeheerder.”

En nu geven jullie dus allebei les!

Wilma: “Maar om mijn droom waar te maken moest ik mijn baan als installatieverantwoordelijke opgeven. Daar heb ik geen moment spijt van gehad hoor. Ik geef nu acht jaar les bij Quercus en het bijzondere eraan vind ik dat dat ik iets bijdraag aan de persoonlijke groei en ontwikkeling van mensen. En daarnaast heb ik natuurlijk een groot hart voor techniek.” Vandana heeft na haar hbo-studie Energietechniek ook nog een master aan de TU Delft gedaan. “Tijdens mijn masterstudie werkte ik ook bij Liandon. Later kreeg ik de kans om als Stipel HS-examinator bij een examenbureau aan de slag te gaan. En dat ben ik nu ook bij Quercus. Ik miste het een-op-een werken met mensen en mijn vorige manager had al heel vaak gezegd dat ik een natuurtalent was om mensen iets te leren. En om heel eerlijk te zijn, dat is ook zo”, besluit Vandana.