DOE NIET MEER DAN JE AANKUNT


Visie Geert van den Heuvel

Dit jaar viert aannemer en familiebedrijf ‘Van den Heuvel’ zijn 63-jarig bestaan. Directeur Geert is de tweede generatie die aan het stuur staat, de derde generatie loopt al warm binnen de organisatie om het stokje over te nemen. Met zo’n 650 medewerkers en verschillende regiokantoren in het land is het aannemingsbedrijf de totaaloplosser op het gebied van aanleg en onderhoud van kabel- en leidinginfrastructuur. Net als bij iedere aannemer is veiligheid belangrijk, Geert van den Heuvel vertelt.

Zorg en netheid

“Een van de aspecten waarmee wij ons onderscheiden is juist dat wij een familiebedrijf zijn. De zorg voor elkaar is groot, we kennen elkaar goed en er is een grote bereidheid elkaar te helpen”, begint Geert. De redactie is op bezoek op de vestiging in Oostzaan. Het vijf jaar oude gebouw zit strak in de verf en ook in het naastgelegen magazijn is alles netjes. “Ik houd van een nette omgeving, dat geef ik de medewerkers ook mee. Eén eigen rommella mag je hebben, maar voor de rest hebben we strakke afspraken. Dat geldt ook voor de uitvoering van de werkzaamheden, als de kwaliteit goed is en dan is de veiligheid dat vaak ook.”

Veel met weinig

Het ambitieniveau ligt hoog, en dat vasthouden is in deze tijd niet altijd makkelijk. “Er is veel werk en er zijn weinig mensen. We willen geen concessies doen op het vlak van veiligheid, dat zorgt soms voor spanning. Maar tot nu toe gaat het goed.” Sinds een aantal jaar zijn aannemers zelf verantwoordelijk voor het aanstellen van WV’ers, dat heeft volgens Geert een grote rol gespeeld in het verhogen van het veiligheidsniveau.

Teams

“We vragen van onze WV’er veel meer dan het zetten van een kruisje, hij heeft een rol om goed te onderzoeken of de kennis en veiligheidsperceptie aanwezig is en helpt de medewerker om zijn werk zo veilig mogelijk te doen.” Ook besteedt Van den Heuvel veel tijd in het samenstellen van teams; een senior met een junior of juist een team van mensen die complementair zijn aan elkaar. “Omdat we de mensen goed kennen en weten wat ze kunnen en nodig hebben zorgen we dat het werk zo veilig mogelijk gebeurt. Als we twijfelen of iemand een klus aan kan of niet, dan doen we het dus niet.”


“Vroeger accepteerde je dat een ongeval nou eenmaal kon gebeuren” vervolgt Geert. “Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen maar dat is wel waar we vandaan komen. Nu weten we dat we aan het voorkomen ervan heel veel zelf kunnen doen.” Transparantie is daarbij van groot belang. Geert pakt zijn computer en laat zien hoe de informatie die via werkplekinspecties naar voren komt gemeld wordt. “We delen dit soort informatie met elkaar, en dat werkt echt goed. Maar naast alle goede afspraken is er een advies dat ik aan iedereen kan geven: ‘doe nooit meer dan je aankunt, daar wordt het zelden veiliger van’."