GASTESTEN, OOK NA HET AARDGASTIJDPERK

In Amsterdam opende Liander eind vorig jaar opnieuw de deuren van hun gastestfaciliteit. Het is het enige praktijklab in Europa waar onder echte aardgascondities kan worden getest. Jaarlijks brengen bedrijven uit heel Europa een bezoek aan het testlab ‘Test Faciliteit Gas (TFG)’ van beheerders René Warmerdam en Stefan Brussel. Wat is de toekomst van het lab nu we van het aardgas af gaan?


Het lab is verhuisd naar het monumentale gasmeterhuis aan de Spaklerweg. “Honderd jaar geleden werd dit pand gebouwd voor de Zuidergasfabriek,” vertelt René Warmerdam, consultant bij Qirion. “Nu krijgt het pand een soortgelijke functie terug. Netbeheerders uit binnen- en buitenland, leveranciers van gascomponenten, instituten als KIWA en TNO. Ze vragen om hun componenten te testen in ons lab. “Dat doen we graag,” zegt René. “Zo vergroten we onze kennis. Voor onszelf en voor de hele bedrijfstak. Ons testwerk is vaak onderdeel van een Proof of Concept. Werkt hetgeen dat in de praktijk wordt gebracht? Zo testten we voor TNO het effect op de meetnauwkeurigheid van de chipsensor als deze in het gasnet zit.”

Van gas los

Hebben we nog een gastestlab nodig als Nederland van het aardgas af gaat? “Natuurlijk”, zegt René. “Ik heb mijn zorgen over de urgentie waarmee we van het aardgas af willen. Betekent dit dan ook dat we van de leidingen af willen? Gooi het kind niet met het badwater weg. Aardgasleidingen kunnen we nog prima gebruiken. Bijvoorbeeld voor transport van andere gassen, zoals waterstof. In ons lab kunnen we testen met andere gassen. Bedrijven vragen ons al om waterstof in gasleidingen te testen. Waterstof gaat met een grotere snelheid dan aardgas door leidingen. Wat betekent dit voor het geluid?”

Kosten besparen

Door te testen kunnen we kosten besparen. René: “Zo controleren we of al onze gasstations voldoen aan de huidige normen. We testten types uit een reeks van honderden stations die niet aan de letter van de norm voldoen. Ze bleken prima te functioneren. Na akkoord van de toezichthouder hoeven we ze niet te vervangen. Zo besparen we veel geld. Of neem het testen van de modulaire gasdrukregelaar. De regelaar kan een hele range aan gasdrukken aan. Werkt dit? Dan kan de regelaar veel verschillende types vervangen. Er valt nog genoeg te verbeteren.”


Daarnaast doet het testlab ook uitstekend dienst als leeromgeving. “Voor monteurs in opleiding is het bijvoorbeeld slim om hier voor hun examens praktijkervaring op te doen. Hoe meer mensen gebruik maken van het lab, hoe meer kennis we vergaren. En wil je hier testen of weten wat we hier doen? Kom vooral langs, iedereen is welkom”, besluit René.