ONLINE LESPAKKET EN VRAGENTOOL VOOR BEI/VIAG

Met enige regelmaat komt de vraag weer op tafel; ‘zijn er oefenvragen beschikbaar om goed voorbereid naar het Stipel-examen te gaan?’ Voor deze zomer is het zover, Bart van Eggelen, beleidsadviseur bij het O&O-fonds, heeft het afgelopen half jaar met een heel team gewerkt aan een online vragentool. En dat niet alleen, er komt ook een e-learning, om je goed voor te bereiden op het examen BEI/VIAG.

Online lespakket

Een half jaar, dat klinkt als een korte periode om de online tools beschikbaar te krijgen. Bart: “Nu je dat zo zegt, realiseer ik me dat ook. En toch is het zo. Door corona werd de vraag vanuit de netwerk- en aannemingsbedrijven, waar wij voor werken steeds luider. Er is grote vraag naar online lespakketten, nu fysiek lesgeven veel lastiger is.” De plannen lagen er volgens Bart al langer, maar nu was de tijd daar om ook echt stappen te zetten.

Tijd mee

“We hebben de tijd mee, online leren heeft de toekomst. Toen ik in 2002 bij het O&O-fonds ging werken maakte ik nog echte fysieke pakketten. Een mooie, dikke map, met een enorme hoeveelheid CD’s. Later werden dat DVD’s, omdat we in ons lesmateriaal veel met video’s werken. Maar ook het maken van een video, was vroeger veel ingewikkelder. Daar had je een complete filmploeg bij nodig. Tegenwoordig kom je met je telefoon ook een heel eind”, lacht Bart.

E-learning en vragentool

In de afgelopen maanden heeft Bart gewerkt aan een e-learning waarmee een examenkandidaat door de lesstof van BEI/VIAG meegenomen wordt. “Dat neemt niet weg dat deze een boek, of fysiek onderwijs volledig vervangt. Je hebt ook een praktijkexamen en er zijn altijd mensen die liever in een klas zitten om iets te leren, dan achter een computer. Maar we hebben de faciliteiten nu in ieder geval beschikbaar.” Demo e-learning gemaakt door Hub Creations Naast de e-learning is er ook een vragentool; je begint met een entreetoets, deze geeft een score waardoor je weet over hoeveel kennis je al beschikt en hoeveel je nog bij moet spijkeren.

Onderhoud

“Aan de hand van je niveau krijg je vragen. Geef je het juiste antwoord, dan komt deze vraag niet meer terug. Weet je het antwoord niet, dan kun je de vraag later nog een keer verwachten. Het systeem houdt precies bij wat je al weet zodat je geen onnodige tijd verdoet aan vragen over kennis die je toch al hebt.” Aangezien de regels vanuit de Groep Veiligheids Regelgeving (GVR) van Netbeheer Nederland jaarlijks worden bijgewerkt, kijkt het O&O-fonds mee wat het effect is op het lesmateriaal. “We krijgen die nieuwe richtlijnen rond november en hebben dan tot 15 april de tijd om aanpassingen in het lesmateriaal te doen. Zo doen we een jaarlijkse check en blijven de vragen en de e-learning altijd up-to-date”, besluit Bart. Het O&O-fonds maakt deze opleidingsmaterialen in eerste instantie voor de netwerkbedrijven. Maar ze zijn ook tegen betaling beschikbaar voor aannemers of opleidingsinstituten. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Bart van Eggelen.

Wil je meer weten over de vragentool? Bekijk dan de volgende video: https://drillster.com/nl/energie/.