KIJK NAAR DE OVEREENKOMSTEN OM VAN ELKAAR TE LEREN


Visie van Maurice Miseré

Netwerkbedrijf Alliander heeft een corporate afdeling die zich bezighoudt met veiligheid en milieu. Ze hebben hiervoor sinds een half jaar een kersverse manager veiligheid en milieu aangetrokken: Maurice Miseré. Hij brengt niet alleen een schat aan kennis en ervaring mee maar heeft ook een ambitie; veiligheid een stap verder brengen.

Goede berichten

Is er dan iets mis met de veiligheid binnen Alliander? “Zeker niet”, begint Maurice. “Als je kijkt naar de performance van onze elektriciteitsnetten dan hebben we niets te klagen. De betrouwbaarheid van het net is hoog. En wat ik gemerkt heb, is dat er een enorme onderlinge betrokkenheid bestaat binnen dit bedrijf. Iets dat ik in mijn vorige baan bij de NS en SABIC (voorheen DSM) ook ervaren heb. We doen het heel goed, er zijn heel veel initiatieven en er wordt binnen de branche constructief samengewerkt. Denk aan gevaarlijke stoffen zoals asbest en chroom 6, daar hebben we in de energiebranche allemaal mee te maken. Die onderlinge samenwerking is heel goed.”

Keerzijde

Toch ziet Maurice ook een andere kant. “Als je iets heel goed doet dan ben je geneigd om minder kritisch naar jezelf te kijken. En daar zie ik een bedreiging, maar ook een kans.” Maurice heeft een carrière van 20 jaar in de petrochemische industrie achter de rug. De lat op het gebied van veiligheid ligt in die sector erg hoog. Ook bij de NS heeft hij veel gedaan op het gebied van veiligheid. Variërend van beleidsniveau tot de praktijk in de onderhoudsfabrieken. Al die kennis brengt hij mee om veiligheid naar een hoger plan te brengen.

Middenmoter

“We doen het goed, maar vergelijk je onze branche met de petrochemische industrie dan zijn we een middenmoter”, vervolgt Maurice. Een veel gehoorde opmerking is dan: ‘maar wij zijn niet met elkaar te vergelijken’. Maurice: “Ik zie dat anders. Natuurlijk kun je kijken naar de verschillen, maar ik kijk liever naar de overeenkomsten. Wij werken in het vrije veld, dat zien veel mensen als een groot verschil. Maar in mijn functie als Operations Manager bij de ‘cross country’ pijpleidingen van SABIC werkte ik ook in de achtertuin van iemand. Als je met deze, proactieve, blik naar veiligheid kijkt, zie je dat je nog van elkaar kunt leren. Dat is wat we nodig hebben in onze branche.”

Volgende veiligheidsstap

Maurice ziet dat kennis over hoe andere sectoren werken op het gebied van veiligheid beperkt is. “Ik zie voor mezelf een faciliterende rol om dat te verbeteren. Ik ken de petrochemie goed en ik heb bij Alliander veel deskundige collega’s om me heen en samen willen wij een volgende veiligheidsstap zetten. Alles valt of staat met gedrag; dat we ons allemaal houden aan de veiligheidsafspraken die we met elkaar maken. En als je een verandering in gang wilt zetten moet je zelf het goede voorbeeld geven”, besluit Maurice.