OPLEIDINGSCENTRUM GELDERPOORT: ALLES VOOR ECHTE DOENERS

Wat in 1989 begon als de eerste particuliere bedrijfsschool in de energiebranche in Nederland, is anno 2020 een volledig opleidingsinstituut voor echte doeners. Opleidingscentrum Gelderpoort leidt technische mensen op, maar ook ZZP’ers of mensen van gemeenten en netbeheerders, voor het juiste diploma of certificaat. Lisette Bagerman is manager opleidingen en vertelt wat dit opleidingscentrum zo uniek maakt.

Groei

De bedrijfsschool begon in de tijd dat er een groot tekort was aan technisch personeel. Mensen konden zich bij Gelderpoort laten opleiden tot monteur infratechniek, een gewaardeerde MBO-vakopleiding. “Maar daar bleef het dus niet bij”, begint Lisette. “We zijn er in de loop van de jaren steeds meer opleidingen bij gaan doen, BEI en VIAG zijn daar voorbeelden van. Omdat we verbonden zijn aan de aannemer Van Gelder hebben we een goed zicht op wat er in de branche gebeurt, en wat er nodig is aan opleidingen en cursussen.”

Maatwerk

Gelderpoort onderscheidt zich door de veelzijdigheid in het aanbod van opleidingen. Of het nu gaat om laag-, midden- of hoogspanning, gas, warmte, water of telecom, ze hebben overal een opleiding of training voor. “Wij leveren graag maatwerk; wat is de opleidingsvraag, welke kennis ontbreekt en hoe kunnen we mensen hier op een efficiënte manier het beste in begeleiden. De nadruk ligt bij ons op wat iemand niet weet of beheerst, om zijn of haar beroep goed uit te kunnen voeren. Onze docenten komen allemaal uit het vak, en kunnen hun praktijkkennis bij ons optimaal overdragen. We hebben ook eigen praktijkruimtes, waar we op verschillende spanningsniveaus kunnen schakelen of werken met gas, water en warmte.” Sinds vorig jaar heeft Gelderpoort een 10 kV-schakelcentrum waar ze monteurs opleiden in bijvoorbeeld de BEI BHS. Een technisch hoogstandje waarmee Gelderpoort een nog grotere doelgroep hoopt te bereiken.

Online oplossingen

Ook Gelderpoort moest maatregelen treffen vanwege corona. Waar normaal zes mensen in een praktijkruimte werken, kunnen ze er nu maximaal drie kwijt. “Zo kunnen we toch doordraaien, maar hebben onze docenten het wel dubbel zo druk. Want ook in onze theorielokalen zijn de groepen gehalveerd om voldoende afstand te houden.” Gelderpoort biedt ook online lessen aan. “Maar we zien toch dat een aantal mensen zich daar minder prettig bij voelt. Vooral de wat oudere medewerkers bereik je niet goed online.” Online lessen zijn nu vooral ondersteunend aan de fysieke lessen. Lisette merkt dat de populatie verandert, jongeren staan meer open voor digitaal leren. “Maar ook bij deze groep zien we mensen die toch ook graag fysiek bij elkaar in een klas zitten. Dat snap ik op zich ook wel, online mis je toch het persoonlijke contact met docenten. Mensen die bij ons komen weten dat ze goed begeleid worden, daar komen ze ook voor. Wat dat betreft houden we goed in de gaten waar de behoefte ligt om zo goed mee te bewegen naar waar vraag naar is”, besluit Lisette.