ONLINE PRAKTIJKEXAMENS: ‘WE WILLEN GEEN ENKEL RISICO NEMEN’

Ko Roverts begon in 2004 als examinator bij examenbureau Bepect, nu is hij bedrijfsleider maar neemt nog steeds ook zelf examens af. In coronatijd geen overbodige luxe. Jaarlijks komen er zo’n 3400 kandidaten op een van de locaties van Bepect, om een certificaat te halen. Corona zorgde ervoor dat examenbureau snel moest schakelen om alle kandidaten te kunnen examineren.

Flexibel

Voor Stipel volgens de NEN-normen en Stipel volgens de BEI en VIAG heeft Bepect verschillende examenlocaties in het hele land. Door de coronamaatregelen kon Bepect niet meer op dezelfde voet verder, maar zag ook geen problemen. “We moeten rekening houden met 1,5 meter afstand, voor ons betekent het dat er niet meer zoveel mensen tegelijkertijd in een theorielokaal kunnen. Maar echt een probleem is dat niet. We gebruiken nu twee lokalen, en kunnen daarmee nog steeds 100 mensen per dag een examen laten doen. De mensen zitten zeker minimaal anderhalve meter tot drie meter uit elkaar, geen punt dus”, lacht Ko.

Praktijk

Voor praktijkexamens volgens de BEI en VIAG ligt dat iets anders. “Normaal gesproken konden 18 mensen per dag een praktijkexamen doen. We doen er nu 9, dat is nog steeds een mooi aantal. We hebben wel extra voorwaarden gesteld; iedereen moet een mondkapje dragen en zijn eigen PBM’s en gereedschappen meenemen. We hebben wel wat liggen, voor het geval dat, maar dat is niet het uitgangspunt.”

Online

Over de mogelijkheden voor online examineren heeft Ko een duidelijke mening: “Daar ben ik geen voorstander van. Wij werken met life spanning in onze praktijkruimtes 230/400 V en 10 kV. Een videoverbinding via internet kan een paar seconde vertragen, stel dat er wat gebeurt, dat vinden we een te groot risico. Ik moet er toch niet aan denken dat iemand een fout maakt en we dat te laat zien.” Het theorie-examen zou nog een overweging kunnen zijn. “Maar ook dan moet je flink wat investeren in specifieke software en camera’s om er zeker van te zijn dat je alles volgens de regels verloopt. Bepect ziet meer in het spreiden van de theoriegroepen en de praktijkexamenkandidaten verdelen over meerdere examinatoren. Ko neemt een groot deel van die examens zelf af. “Dat scheelt geld, maar ik kan er niet omheen om toch mensen in te huren.” Het vinden van examinatoren is soms nog een hele kluif: “Er zijn wel gepensioneerden die het willen doen, maar die kunnen ook niet eeuwig blijven. De oudste is nu 82, hartstikke leuk om te zien hoe enthousiast die man nog met het vak bezig is. De jongste die we aan boord hebben is 43, die kan nog wel even mee”, besluit Ko.